Lekka sałatka ze szpinakiem
Składniki
Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- garść botwinka
- garść rukola
- 1 łyżeczka miód
- garść liście szpianku
- 1 ząbek czosnek
- garść roszponka
- 3 łyżki oliwa
- 1 strąk żółta papryka
- 1 łyżeczka tabasco
- sól
- 2 pomidory
- główka sałata
- 1 cebula sałatkowa
10 min
1-2 osoby
Opłukać zieleninę, osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Składniki wymieszać.
Ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Wcisnąć czosnek. Ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy. Sałatkę skropić sosem.