Lekka tarta cytrynowa
Lekka tarta cytrynowa z pianką bezową.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 90 cukru pudru
- 1 jajko
- sól
na masę
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 ml soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny l Beza: l 4 białka
- l 200 g cukru l 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
na bezę
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie lekkiej tarty cytrynowej:
Zrób ciasto. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i solą, wbij jajko i ubijaj pół minuty. Wsyp mąkę, szybko zmiksuj. Lekko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkuj. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem. Wstaw do lodówki na kolejny kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążającą (np. fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem i 10 minut bez, w 180˚C.
Jajka, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny połącz i wlej na podpieczony spód tarty. Piecz w 150˚C, ok. 20 minut, aż masa stężeje.
Białka ubij, a gdy zaczną tężeć wsyp cukier, a potem mąkę. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę. Za pomocą szprycy wyłóż ją na wierzch tarty. Zapiecz w 160˚C ok. 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.
Zobacz także: