Lekkie ciasto migdałowe
Wszyscy, a zwłaszcza seniorzy, powinni jeść potrawy bogate w cynk. Ten cenny mikroelement korzystnie wpływa m.in. na kości i ciśnienie. Ma go dużo np. fasola, cebula i migdały.
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij na pianę, stopniowo dodając cukier puder.
2. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło (albo margarynę) i zmiksuj.
3. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny. Wsyp proszek do pieczenia, cukier waniliowy albo wlej olejek. Dodaj mąkę pszenną i zmielone migdały. Wszystko krótko zmiksuj.
4. Posmaruj blachę masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto.
5. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut. Następnie wyjmij ciasto i wciśnij w nie migdały. Piecz jeszcze 20 minut.
Zobacz także: