Lekkie ciasto migdałowe
Wszyscy, a zwłaszcza seniorzy, powinni jeść potrawy bogate w cynk. Ten cenny mikroelement korzystnie wpływa m.in. na kości i ciśnienie. Ma go dużo np. fasola, cebula i migdały.

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych migdałów (jeśli ich nie masz, to zastąp mąką pszenną)
- 330 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki migdałów
- 7 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
- 330 g cukru pudru
- 6 jajek
- opakowanie proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij na pianę, stopniowo dodając cukier puder.
2. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło (albo margarynę) i zmiksuj.
3. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny. Wsyp proszek do pieczenia, cukier waniliowy albo wlej olejek. Dodaj mąkę pszenną i zmielone migdały. Wszystko krótko zmiksuj.
4. Posmaruj blachę masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto.
5. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut. Następnie wyjmij ciasto i wciśnij w nie migdały. Piecz jeszcze 20 minut.
Zobacz także: