Lekkie jesienne śniadanie
Oto dania, które dadzą nam mnóstwo energii, nie obciążając żołądka.
Składniki na 4 porcje: środkowe liście z 2 rzymskich sałat, 3 pomidory, 12,5 dag mozzarelli (1 kulka), 5 gałązek bazylii, 8 kromek chleba pełnoziarnistego, 8 łyżeczek serka topionego z papryką, sól, pieprz, bazylia do dekoracji
1. Liście sałaty i bazylię opłukać, dokładnie osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy, pociąć w plastry.
2. Kromki chleba posmarować łyżeczką serka topionego. Na 4 kromkach ułożyć pomidory, mozzarellę, sałatę i listki bazylii. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć pozostałymi kromkami, pokroić na trójkąty. Udekorować listkami bazylii.
Składniki na 2 porcje: po pół szklanki otrąb owsianych, błyskawicznych płatków owsianych oraz rodzynek, 1 szkl. mleka, 1 szkl. mąki, 2 jajka, 1 jabłko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, cynamon, po 1/3 szkl. cukru pudru i oleju
1. Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny, by zmiękły i napęczniały. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, łyżeczkę cynamonu i szczyptę soli. Osobno roztrzepać jajka z olejem.
2. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, jabłko pokrojone w kostkę, wlać jajka z olejem. Wymieszać łyżką do połączenia składników, mogą zostać grudki. Foremki do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta. Piec 20-25 minut w 200°C, aż muffinki z wierzchu się zarumienią.
Składniki na 1 porcję: 1 banan, garść ulubionych crunchy pełnoziarnistych, 1-2 łyżeczki miodu, mleko sojowe (zwykłe), 1 kostka gorzkiej czekolady
1. Do miseczki wsypać crunchy. Zalać mlekiem sojowym lub zwykłym (najlepiej ciepłym). Obrać banana, pokroić w grubsze plasterki. Wrzucić do miseczki z mlekiem i crunchy. Dosłodzić miodem i wiórkami czekolady.
2. Kto nie lubi mleka, z powodzeniem może zastąpić je naturalnym jogurtem.
Życie na gorąco 45/2011