Śledzie namocz w mleku (przez ok. 2 godziny). Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij i opłucz z soli. Matiasy pokrój w kawałki, każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika, przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej je olejem i odstaw na dobę do lodówki. Umyte buraki upiecz w folii aluminiowej z solą i pieprzem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez ok. 1,5 godziny) - możesz to zrobić np. dzień wcześniej.
Wystudzone obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, dopraw do smaku. Oliwę połącz z miodem i octem, a powstałym sosem polej buraczki. Pieczywo pokrój w małe trójkąty, serca lub kółka (najlepiej foremką). Ułóż na nich warstwę buraczków, następnie kawałek śledzia. Posyp siekanym koperkiem.