Lekkie sajgonki z warzywami i kiełkami

Składniki
- 200 g marchwi
- 150 g sałaty rzymskiej
- 100 groszku cukrowego
- 100 g kiełków fasoli mung
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 12 okrągłych liści papieru ryżowego
- 3-4 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego
- sól
- pieprz
- 2 liście kapusty włoskiej
- gałązki tymianku
Przygotowanie:
1. Obierz marchew i pokrój ją w cienkie słupki. Umyj sałatę i porwij na drobne kawałki. Oczyść groszek. Rozgrzej na patelni olej, podsmaż przez 3 minuty warzywa. Dodaj kiełki i dopraw połową sosu słodko-kwaśnego, solą i pieprzem.
2. Papiery ryżowe zanurz na 3 sekundy w talerzu z ciepłą wodą. Rozłóż. Na jeden brzeg nałóż porcję warzyw i kiełków. Zawiń do środka boki, a następnie zwiń w ścisły rulonik, przytrzymując na bokach, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
3. Gotowe sajgonki ułóż na liściach kapusty i gałązkach tymianku. Gotuj na parze przez 10 minut. Podawaj skropione sosem słodko-kwaśnym.