Reklama

Lekkie sajgonki z warzywami i kiełkami

Składniki

  • 200 g marchwi
  • 150 g sałaty rzymskiej
  • 100 groszku cukrowego
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 12 okrągłych liści papieru ryżowego
  • 3-4 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • gałązki tymianku

Przygotowanie:

1. Obierz marchew i pokrój ją  w cienkie słupki. Umyj sałatę i porwij na drobne kawałki. Oczyść groszek. Rozgrzej na patelni olej, podsmaż przez 3 minuty warzywa. Dodaj kiełki i dopraw połową sosu słodko-kwaśnego, solą i pieprzem.

2. Papiery ryżowe zanurz na  3 sekundy w talerzu z ciepłą wodą. Rozłóż. Na jeden brzeg nałóż porcję warzyw i kiełków. Zawiń do środka boki, a następnie zwiń w ścisły rulonik, przytrzymując na bokach, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.

3. Gotowe sajgonki ułóż na liściach kapusty i gałązkach tymianku. Gotuj na parze przez 10 minut. Podawaj skropione sosem słodko-kwaśnym.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy