Letnie herbaty z owocami
Maliny, jagody, porzeczki, agrest, jeżyny, wiśnie i aronia. W jaki sposób wykorzystywać te wszystkie pyszności? Eksperci Ahmad Tea London polecają połączenie owoców z ulubioną herbatą.
Do zaparzonej herbaty dodaj 5 wiśni, kilka goździków, szczyptę cynamonu oraz 2 łyżeczki konfitury z wiśni. Pozostaw pod przykryciem przez 3 minuty. Jeśli napar nie będzie dostatecznie słodki, użyj brązowego cukru. Herbatę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zaparz herbatę w 300 ml wody i odstaw do ostygnięcia. Z agrestu wyjmij łyżeczką miąższ i włóż na spód innej szklanki. Gdy herbata będzie zimna wyjmij z niej torebki , przelej ją do szklanki z agrestem i włóż do zamrażalnika. Odczekaj około 15 minut. Na koniec ozdób listkami mięty i plasterkami limonki. Aby utrzymać niską temperaturę napoju możesz wrzucić do niego kilka kostek lodu.
Zalej herbatę w 400 ml gorącej wody i odstaw do zaparzenia. Po 7-8 minutach wyjmij torebki i odczekaj jeszcze chwilę, aby napar był w temperaturze pokojowej. W tym czasie ugnieć maliny i włóż je na spód filiżanek. Zalej je herbatą, posyp delikatnie imbirem i dosłodź do smaku.
Owoce aronii dokładnie umyj i przesyp je do garnka, dodaj liście wiśni i zalej wszystko wodą. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź go. Następnie wymieszaj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy sok z aronii przelej do butelek i pasteryzuj ok. 15 minut. Przygotowany sok dodawaj do zaparzonej herbaty.
Porzeczkę dokładnie umyj, następnie usuń szypułki. Do garnka wsyp herbatę i owoce czerwonej porzeczki, całość zalej litrem wrzącej wody i odstaw na 20 minut do zaparzenia. Po tym czasie uzyskany wywar przelej przez drobne sitko lub bawełnianą szmatkę, następnie dodaj do niego cukier, a kiedy się rozpuści wstaw całość do lodówki. Schłodzony napój podawaj z lodem i kilkoma owocami porzeczki.