Libański zielony omlet
Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 15 cm. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją na patelnię i usmaż na złoto. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż krótko, aby czosnek nie zbrązowiał. Przekrój cukinię wzdłuż na pół, po czym pokrój ją na półplasterki i dodaj do cebuli.
Podsmaż razem do miękkości cukinii. Jajka roztrzep w misce, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Znowu podgrzej patelnię z cukinią i cebulą, dodaj masę jajeczną i przykryj. Smaż omlet na średnim ogniu do momentu ścięcia jajek.
Za pomocą talerza o większej średnicy przerzuć omlet na drugą stronę i jeszcze kilkanaście sekund podgrzewaj. Świetnie smakuje gorący z hummusem lub gęstym jogurtem.
Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.
Zobacz także: