Libański zielony omlet
Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.
Składniki
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- ½ dużej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cukinia (ok. 300 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 15 cm. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją na patelnię i usmaż na złoto. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż krótko, aby czosnek nie zbrązowiał. Przekrój cukinię wzdłuż na pół, po czym pokrój ją na półplasterki i dodaj do cebuli.
Podsmaż razem do miękkości cukinii. Jajka roztrzep w misce, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Znowu podgrzej patelnię z cukinią i cebulą, dodaj masę jajeczną i przykryj. Smaż omlet na średnim ogniu do momentu ścięcia jajek.
Za pomocą talerza o większej średnicy przerzuć omlet na drugą stronę i jeszcze kilkanaście sekund podgrzewaj. Świetnie smakuje gorący z hummusem lub gęstym jogurtem.
Zobacz także: