Libańskie ciasto pomarańczowe
1. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, włóż do małego garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym płomieniu około 2 godziny. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do wystudzenia. Potem oczyść pomarańcze z pestek, miąższ wraz ze skórką zmiksuj na gładko.
2. Mielone orzechy laskowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Jajka ubij mikserem. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki.
3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i odłóż do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej.
4. Czekoladę gorzką połam na kawałeczki. Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę oraz masło kokosowe. Przestudź. Ciasto oblej przygotowaną polewą. Udekoruj wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy.