Libańskie ciasto pomarańczowe
Składniki
na 12 porcji
- 2 pomarańcze
- 250 g mielonych orzechów laskowych (ze skórką)
- 250 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
- 25 g masła kokosowego
- tłuszcz i mąka do foremki
- wiórki czekoladowe i cząstki pomarańczy do dekoracji
1. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, włóż do małego garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym płomieniu około 2 godziny. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do wystudzenia. Potem oczyść pomarańcze z pestek, miąższ wraz ze skórką zmiksuj na gładko.
2. Mielone orzechy laskowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Jajka ubij mikserem. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki.
3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i odłóż do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej.
4. Czekoladę gorzką połam na kawałeczki. Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę oraz masło kokosowe. Przestudź. Ciasto oblej przygotowaną polewą. Udekoruj wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy.