Likier różany
Owoce dzikiej róży umyj, usuń z nich szypułki. Przekrój je i usuń pestki. Możesz je włożyć do zamrażarki na 3 dni, dzięki temu łatwiej je wydrylujesz. Owoce nakłuj szpilką, a następnie wrzuć do dużego słoja. Dodaj laskę cynamonu oraz pokrojoną w paseczki skórkę z pomarańczy (przed obraniem pomarańczy koniecznie ją sparz i dokładnie wyszoruj, gdyż pozostałe w skórce chemikalia mogą popsuć smak likieru).
Owoce zalej spirytusem oraz winiakiem. Naczynie zamknij i zostaw na słonecznym parapecie na 2-3 tygodnie. Pamiętaj, aby raz dziennie potrząsnąć słojem. Po tym czasie nalewkę starannie przecedź. Owoce przeciśnij, a powstały sok przefiltruj, przelewając go przez gazę, a następnie połącz z alkoholem.
Do rondla wlej miód oraz wodę. Mieszając, ugotuj gęsty syrop. Rondel zestaw z ognia, powstałe szumowiny usuń łyżką. Gdy syrop przestygnie, połącz go z nalewką.
Gotowy likier wlej do słoja, szczelnie zakręć i odstaw na 3 dni. Po tym czasie ponownie przefiltruj, rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw na 4 do 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Warto wiedzieć... Likier różany pomaga na przeziębienie i w dolegliwościach żołądkowych.