Lodowy deser na słodkie chwile
Do przygotowania lodowego bloku możemy wykorzystać owoce i odrobinę likieru.
Sposób przygotowania:
Kandyzowane skórki i wiśnie zalewamy 2 łyżeczkami likieru wiśniowego, wodą, by przykryła owoce i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, odcedzamy i studzimy. Z laski wanilii wydrążamy miąższ.
Mleko, śmietankę, laskę wanilii bez miąższu i połowę cukru pudru przekładamy do rondla i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Na koniec wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy waniliowy miąższ, dokładnie mieszamy.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Do kremu dodajemy stopniowo jeszcze gorące mleko ze śmietanką, cały czas mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy do ostudzenia.
Do gęstniejącej masy dodajemy 3/4 ostudzonych owoców kandyzowanych i 2 łyżeczki likieru wiśniowego, mieszamy. Przekładamy do pojemnika o wymiarach 9x13 centymetra i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody, żeby równomiernie się zamrażały.
Po ostatnim zamieszaniu masy w zamrażarce wierzch posypujemy pozostałymi owocami kandyzowanymi. Zamrożone lody porcjujemy do pucharków, dodajemy świeże owoce, ulubioną polewę, bitą śmietanę i podajemy.
Zobacz także: