Reklama

Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo

Przepis idealny dla lubiących zjeść lekko i zdrowo.

Składniki

  • 500 g filetu z łososia bez skóry

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oleju sezamowo-rzepakowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Składniki na sałatkę

  • 1 opakowanie - szpinaku baby
  • 1 ogórek
  • 1 pomelo
  • żurawina
  • czarny sezam

Składniki na sos

  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju sezamowo-rzepakowego

Przepis pochodzi z 328. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Zrobić marynatę. Sok z limonki przyprawić pieprzem ziołowym. Wlać olej i syrop klonowy. Wymieszać.

Filet ułożyć w zamykanym naczyniu. Pokryć marynatą. Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać marynatą i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

Podawać na sałacie z młodego szpinaku.

Liście młodego szpinaku przełożyć do miski. Dodać pokrojony w plastry ogórek i filety z pomelo (można podzielić je na mniejsze kawałki). Ułożyć upieczoną i pokrojoną rybę. Udekorować żurawiną. Polać sosem - do zamykanego pojemnika wycisnąć sok z limonki, posolić i przyprawić pieprzem, wlać olej, zamknąć i wymieszać. Oprószyć czarnym sezamem.

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: łosoś | sałatka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy