Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo
Przepis idealny dla lubiących zjeść lekko i zdrowo.

Składniki
- 500 g filetu z łososia bez skóry
na marynatę
- 2 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oleju sezamowo-rzepakowego
- 1 łyżka syropu klonowego
na sałatkę
- 1 opakowanie - szpinaku baby
- 1 ogórek
- 1 pomelo
- żurawina
- czarny sezam
na sos
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju sezamowo-rzepakowego
Przepis pochodzi z 328. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Zrobić marynatę. Sok z limonki przyprawić pieprzem ziołowym. Wlać olej i syrop klonowy. Wymieszać.Filet ułożyć w zamykanym naczyniu. Pokryć marynatą. Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać marynatą i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.Podawać na sałacie z młodego szpinaku.Liście młodego szpinaku przełożyć do miski. Dodać pokrojony w plastry ogórek i filety z pomelo (można podzielić je na mniejsze kawałki). Ułożyć upieczoną i pokrojoną rybę. Udekorować żurawiną. Polać sosem - do zamykanego pojemnika wycisnąć sok z limonki, posolić i przyprawić pieprzem, wlać olej, zamknąć i wymieszać. Oprószyć czarnym sezamem.