Łosoś po szwedzku
To bardzo wytworne danie, więc możesz je z powodzeniem podać na wyjątkową kolację. Do łososia zaserwuj bagietkę i musujące wino.
Składniki na 6-8 porcji: 1 kg łososia - filet ze skórą, 1 szklanka soli, 1 łyżka cukru, 3 duże pęczki koperku, 1 cytryny, 50 ml wódki, mix sałat, 1 awokado, 1 czerwona cebula, dresing do sałat.\
Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórę, wycisnąć sok. Wymieszać z solą, cukrem i koperkiem.
Filet łososia umyć, jak najdokładniej oczyścić z ości, opłukać, osuszyć. Ułożyć skórą do dołu w naczyniu z wysokimi ściankami. Zasypać grubą warstwą przypraw, skropić wódką. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 48 godzin.
Rybę wyjąć, oskrobać nożem z przypraw (nie płukać). Ułożyć na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem krajać pod kątem cieniutkie plasterki. Podawać z sałatką z mieszanych sałat z pokrojonym awokado i piórkami cebuli, polaną dresingiem.