Łosoś w cieście
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na 8 części, obsypać połową bułki tartej. Rybę umyć, zdjąć skórę, oczyścić z ości, podzielić na 8 kawałków, posypać solą, pieprzem, posiekaną natką i pozostałą bułką, ułożyć na cieście. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, zlepić, robiąc widelcem na kantach ozdobny wzór. Posmarować pozostałym jajkiem. Ułożyć na papierze pergaminowym, piec 20 min w temp. 200°C.
Marchewki obrać, brokuł podzielić na różyczki, gotować 6-7 min, odcedzić, obsmażyć na 1/2 masła. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, dodać sos w proszku, resztę masła, doprawić. Podawać z łososiem i warzywami. Danie udekorować ćwiartkami cytryny.
Zobacz także: