Reklama

Łosoś w cieście

Składniki

  • 60 dag filetu z łososia
  • 45 dag ciasta francuskiego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 35 dag marchewki
  • 1 duży brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 torebka sosu do ryby w proszku
  • 10 dag masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto pokroić na 8 części, obsypać połową bułki tartej. Rybę umyć, zdjąć skórę, oczyścić z ości, podzielić na 8 kawałków, posypać solą, pieprzem, posiekaną natką i pozostałą bułką, ułożyć na cieście. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, zlepić, robiąc widelcem na kantach ozdobny wzór. Posmarować pozostałym jajkiem. Ułożyć na papierze pergaminowym, piec 20 min w temp. 200°C.

Marchewki obrać, brokuł podzielić na różyczki, gotować 6-7 min, odcedzić, obsmażyć na 1/2 masła. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, dodać sos w proszku, resztę masła, doprawić. Podawać z łososiem i warzywami. Danie udekorować ćwiartkami cytryny.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy