Łosoś w cieście
Składniki
- 60 dag filetu z łososia
- 45 dag ciasta francuskiego
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 1 pęczek natki pietruszki
- 35 dag marchewki
- 1 duży brokuł
- 1 cytryna
- 1 torebka sosu do ryby w proszku
- 10 dag masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na 8 części, obsypać połową bułki tartej. Rybę umyć, zdjąć skórę, oczyścić z ości, podzielić na 8 kawałków, posypać solą, pieprzem, posiekaną natką i pozostałą bułką, ułożyć na cieście. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, zlepić, robiąc widelcem na kantach ozdobny wzór. Posmarować pozostałym jajkiem. Ułożyć na papierze pergaminowym, piec 20 min w temp. 200°C.
Marchewki obrać, brokuł podzielić na różyczki, gotować 6-7 min, odcedzić, obsmażyć na 1/2 masła. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, dodać sos w proszku, resztę masła, doprawić. Podawać z łososiem i warzywami. Danie udekorować ćwiartkami cytryny.
Zobacz także: