Łosoś w cytrusach
Pomysł na lekki obiad z aromatycznym łososiem smażonym w roli głównej.

Składniki
- 350 g filetu łososia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- grejpfrut
- pęczek mięty
- opakowanie roszponki
- łyżkę miodu
- łyżeczkę musztardy
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
- 50 g słonecznika
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Cytrusy obieramy ze skóry i filetujemy. Przygotujemy dressing- do miski dodajemy miód, musztardę, dokładnie mieszamy i wtłaczamy wolnym strumieniem olej nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ok. 5 min. na złoty kolor. Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, delikatnie solimy smarujemy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na patelni z masłem, polewając łososia z góry. Na talerzu układamy sałatę, na niej wyfiletowane cytrusy polewamy dresingiem, posypujemy pestkami słonecznika i na środku układamy upieczoną rybę. Smacznego!