Reklama

Łosoś w cytrusach

Pomysł na lekki obiad z aromatycznym łososiem smażonym w roli głównej.

Składniki

  • 350 g filetu łososia
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cytryny
  • grejpfrut
  • pęczek mięty
  • opakowanie roszponki
  • łyżkę miodu
  • łyżeczkę musztardy
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz
  • 50 g słonecznika
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Cytrusy obieramy ze skóry i filetujemy. Przygotujemy dressing- do miski dodajemy miód, musztardę, dokładnie mieszamy i wtłaczamy wolnym strumieniem olej nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ok. 5 min. na złoty kolor. Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, delikatnie solimy smarujemy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na patelni z masłem, polewając łososia z góry. Na talerzu układamy sałatę, na niej wyfiletowane cytrusy polewamy dresingiem, posypujemy pestkami słonecznika i na środku układamy upieczoną rybę. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: łosoś
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy