Łosoś w galarecie

Wspaniała przystawka na świąteczny stół, która wyostrzy apetyt twoich gości!

Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g wędzonego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 białka
  • po 2 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • koperek i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Żelatynę namocz w winie. Zagotuj 250 ml wody z zielem angielskim, ziarnami pieprzu, goździkiem i cząstkami cebuli. Posól. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę. Gotuj, aż połowa wywaru odparuje. Przecedź go.

2. Napęczniałą żelatynę zalej wywarem. Zagotuj, wymieszaj i zdejmij z ognia. Łososia obierz ze skóry, wyjmij ości. Skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj z majonezem i śmietaną. Przypraw pieprzem. Wymieszaj z 1/2 galarety. Wstaw na godzinę do lodówki.

3. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją z gęstniejącą masą rybną. Przełóż do foremek i wstaw lodówki. Kiedy mus stężeje, ostrożnie wyjmij go z foremek i ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem oraz cząstkami cytryny. Polej resztą galarety. Wstaw do lodówki - do stężenia.

Zobacz także:

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?