Łosoś w sosie holenderskim
Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Są szalenie łatwe w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na łososia w pysznym sosie holenderskim.

Składniki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 filety z łososia
- 150 g masła
- 2 żółtka
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Szparagom odetnij końce. Gotuj je "na baczność" przez 10-15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Osącz. Filety umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, imbirem i skórką cytrynową. Na patelni rozgrzej 50 g masła. Włóż łososia. Smaż po kilka minut z każdej strony. Zdejmij.
2. Żółtka ubij na parze z sokiem z cytryny. Pozostałe 100 g masła roztop. Gorące dodaj do żółtek, nie przerywając ubijania. Sos dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż łososia i szparagi. Polej je sosem holenderskim. Podawaj np. z młodymi ziemniakami z wody.
Zobacz także: