Łosoś z fetą
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry)
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 10 dag sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- jajko
- olej
Przygotowanie:
Szpinak rozmroź i odsącz na sitku. Podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i trzymaj na ogniu, aż odparuje woda. Odstaw do ostygnięcia.
Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta i łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz solą.
Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód, a wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: