Łosoś z grilla na papryce
Czerwona, zielona, żółta – wszystkie pyszne i zdrowe. Teraz papryki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.
Składniki
- 30 dag filetu z łososia ze skórą
- po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka oleju
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Filet umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje.
2. Skrop olejem i posyp pieprzem cytrynowym. Wstaw do lodówki na mniej więcej pół godziny.
3. Patelnię grillową posmaruj cienko olejem i usmaż łososia z obu stron. Obok ryby podsmaż na patelni pokrojoną na kawałki paprykę.
4. Usmażonego łososia przełóż na talerz, a paprykę pozostaw, aż zmięknie. Grilluj ją na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
5. Przełóż paprykę na półmisek, ułóż na niej kawałki łososia i skrop sokiem z cytryny. l Udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: