Łosoś z kiszoną kapustą
Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!
Składniki
- 4 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 150 g)
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 marchewki
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
1. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Sprawdź, czy nie mają ości, w razie potrzeby ostrożnie wyjmij je np. pęsetą. Skrop sokiem z połowy cytryny.
2. Połóż filety na talerzu, oprósz solą, pieprzem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
3. Ułóż filety w parowarze lub na górnej części garnka do gotowania na parze. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są już dobre, bo czas przygotowania zależy od grubości filetów.
4. Obierz ziemniaki i marchewki, warzywa umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w duże kawałki. Przełóż je do garnka i zalej taką ilością wody, aby przykryła warzywa. Posól wodę i gotuj do miękkości. 4. Odciśnij nadmiar soku z kiszonej kapusty. Dopraw do smaku.
5. Umyj natkę (lub koperek) i dobrze osusz.
6. Ułóż na talerzu łososia z ziemniakami i marchewką, posyp dużą ilością posiekanej natki. Podawaj razem z kiszoną kapustą. Smacznego!