Łosoś z pomarańczą i szafranem na lasagne
Wariacje na temat lazanii w wersji z łososiem, szafranem i pomarańczą.

Składniki
- łyżka oliwy
- cebula
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 0,7 – 1 l bulionu rybnego bądź warzywnego
- szczypta nitek szafranu
- skórka z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
- 1 i ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 100 g makaronu lasagne
- 400 g łososia
- 2 łyżki zimnego masła
- pietruszka
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę w piórka smażymy około 5 minut. Dodajemy nasiona kopru włoskiego i smażymy kolejne 2 min. Wlewamy bulion. Wrzucamy nitki szafranu, startą skórkę z pomarańczy i pierz cayenne. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy połamany makaron i gotujemy ok. 8 min. Można dolać bulion. Nasolonego i pokrojonego łososia w kostkę wkładamy na patelnię razem z sokiem pomarańczowym i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego!