Reklama

Łosoś z pomarańczą i szafranem na lasagne

Wariacje na temat lazanii w wersji z łososiem, szafranem i pomarańczą.

Składniki

  • łyżka oliwy
  • cebula
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 0,7 – 1 l bulionu rybnego bądź warzywnego
  • szczypta nitek szafranu
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy
  • 1 i ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100 g makaronu lasagne
  • 400 g łososia
  • 2 łyżki zimnego masła
  • pietruszka

Sposób przygotowania: 

Pokrojoną cebulę w piórka smażymy około 5 minut. Dodajemy nasiona kopru włoskiego i smażymy kolejne 2 min. Wlewamy bulion. Wrzucamy nitki szafranu, startą skórkę z pomarańczy i pierz cayenne. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy połamany makaron i gotujemy ok. 8 min. Można dolać bulion. Nasolonego i pokrojonego łososia w kostkę wkładamy na patelnię razem z sokiem pomarańczowym i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego! 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy