Reklama

Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

Efektowne i smaczne.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry)
  • 40 dag szpinaku
  • ser feta
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • jajko do posmarowania
  • olej

Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.

Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz solą.

Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy