Lutefisk z gulaszem groszkowym
Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu. Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.
Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut. Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru.
Ugotuj ziemniaki.
Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.
Zobacz także: