Lutefisk z gulaszem groszkowym
Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!

Składniki
- 2 kg sztokfisza (suszonego dorsza)
- 200 g boczku
- 300 ml suszonego grochu
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu. Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący. Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut. Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru. Ugotuj ziemniaki.
Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.
Zobacz także: