Reklama

Makaron na ostro

Trzy pomysły na szybkie obiady z makaronem.

Spaghetti po wiejsku

Skład na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti, 100 g kiełbasy, 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, 2 ząbki czosnku, 600 g pomidorów w zalewie z puszki, sól i pieprz czarny, 2 cebule cukrowe, 2 łyżeczki cukru, 4 gałązki zielonej pietruszki lub bazylii, 100 g twardego żółtego sera.

Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy. Po dwóch minutach dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez kolejne dwie minuty. Pomidory kroimy na mniejsze cząstki i razem z zalewą wlewamy do cebuli. Solimy, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aż połowa sosu odparuje.

Reklama

Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy. Makaron przekładamy do pomidorów i, stale mieszając, chwilę podgrzewamy. Zioła płuczemy, połowę drobno siekamy, wrzucamy do spaghetti. Wyłożone na talerze danie posypujemy grubo tartym serem i dekorujemy odłożonymi listkami pietruszki lub bazylii.

Muszle z wędzonym kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu conchiglioni (duże muszle), 500 g wędzonego kurczaka, 2 gałązki selera naciowego, 1 dojrzałe jabłko, 2 łyżki musztardy ziarnistej, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz mielony, 1 łyżka oliwy lub oleju, 100 g małych pomidorków.

Przygotowanie: Z kurczaka zdejmujemy skórkę, mięso oddzielamy od kości. Seler czyścimy. Z umytego jabłka wykrawamy gniazdo nasienne. Mięso kurczaka, seler i jabłko kroimy w równą kostkę i wsypujemy do misy. Dodajemy musztardę i majonez. Wszystko to lekko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Makaronowe muszle gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Muszle faszerujemy schłodzoną sałatką i układamy na półmiskach lub dużych płaskich talerzach. Podajemy z ćwiartkami pomidorków.

Sakiewki z mięsem

Składniki na 4 porcje: 12 płatów makaronu lasagne, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, sól i pieprz czarny mielony, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, po szczypcie cukru i gałki muszkatołowej, 150 ml czerwonego wina, 70 g przecieru pomidorowego, 300 g pomidorów, 1 por, 150 g tartego żółtego sera, pęczek pietruszki.

Przygotowanie: Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, delikatnie wyjmujemy, odstawiamy, by wystygło. Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, mieszamy. Podlewamy małą ilością wody, solimy, doprawiamy pieprzem, pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, gałką muszkatołową. Wlewamy wino i gotujemy 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy tak długo, aż sos odparuje, a mięso będzie spójne. Doprawiamy posiekaną pietruszką.

Pomidory kroimy w kostkę, podlewamy małą ilością wody i dusimy pół godziny. Doprawiamy solą i cukrem. Na środku każdego płata makaronu kładziemy nieco mięsa, makaron zwijamy w roladki, a końce związujemy długimi listkami pora (wcześniej sparzonego, by liście były miękkie). Roladki układamy w brytfannie, zalewamy sosem, posypujemy połową sera i zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C. Podajemy posypane resztą sera.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: spaghetti | makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy