Domowe tagiatelle
Zrób sama makaron i dodaj owoce morza. Poczujesz się jak we Włoszech.
1. 2 szklanki mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij 2 jajka, wsyp łyżeczkę sóli. Składniki dokładnie wymieszaj. Wlej odrobinę letniej wody i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj i pokrój na 10 centymetrowe plastry.
2. Aby makaron dobrze podsechł na stolnicy, rozłóż czystą szmatkę, połóż na niej płat makaronu i przykryj drugą. Stolnicę posyp mąką i ułóż na niej wysuszone płaty makaronu. Ułóż jeden na drugim, obsypując je obficie mąką. Zwiń je w rulon.
3. Ciasto pokrój nożem na wstążki o szerokości około 1 cm. Po pokrojeniu chwyć końcówkę wstążki i rozwiń ją, następnie ułóż w gniazdka na stolnicy i pozostaw do wysuszenia. Świeży makaron jajeczny możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu tagliatelle, łyżka oliwy, sól, 20 dag owoców morza (mrożonych) np. krewetek, cebula dymka, ząbek czosnku, 4 łyżki masła, 150 ml białego wina, papryczka chilli, zmielony biały pieprz, 200 ml śmietany, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: Wrzuć tagliatelle do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Owoce morza rozmroź i opłucz pod zimną wodą, odcedź na sitku. Obierz dymkę i czosnek, następnie drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj owoce morza i całość podsmaż kilka minut do uzyskania złotego koloru. Wlej białe wino i dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę. Dodaj śmietanę i posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Tagliatelle przełóż do sosu (nie odwrotnie), wymieszaj, podgrzej i rozłóż na talerze.