Makaron spaghetti z cytrynowym kurczakiem
Składniki
na 4 porcje
- 4 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 600 g filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 400 g makaronu spaghetti
- 25 g masła
- 20 g mąk
- 400 ml bulionu drobiowego
- 100 g śmietany kremówki
- 6 gałązek bazylii
- 25 g startego parmezanu
1. Przygotuj marynatę do mięsa: tymianek i rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki i listki od gałązek, posiekaj je. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciśnij sok, wlej go do miseczki. Dodaj po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki cukru. Dołóż posiekane zioła i skórkę cytrynową. Wlej 2 łyżki oliwy. Dobrze wymieszaj. Filety z kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przygotowaną marynatą i włóż do lodówki na 30 minut. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz.
2. Odłóż na bok 3 ząbki czosnku, pozostałe przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Krótko podsmaż na niej pomidorki. Poprósz je solą i pieprzem.
3. Makaron spaghetti ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do wody na makaron wrzuć odłożone ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy. Zeszklij cebulę i posiekany czosnek. Oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion drobiowy i śmietanę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.
4. Zamarynowane mięso pokrój w kostkę. Usmaż na pozostałej oliwie. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem, kurczakiem i pomidorkami. Danie posyp świeżo startym parmezanem oraz bazylią.