Reklama

Makaron spaghetti z cytrynowym kurczakiem

Składniki na 4 porcje

  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 25 g masła
  • 20 g mąk
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 6 gałązek bazylii
  • 25 g startego parmezanu

1. Przygotuj marynatę do mięsa: tymianek i rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki i listki od gałązek, posiekaj je. Cytrynę sparz  wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciśnij sok, wlej go do miseczki. Dodaj po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki cukru. Dołóż posiekane zioła i skórkę cytrynową. Wlej 2 łyżki oliwy. Dobrze wymieszaj. Filety z kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przygotowaną marynatą i włóż do lodówki na 30 minut. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz.

Reklama

2. Odłóż na bok 3 ząbki czosnku, pozostałe przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Krótko podsmaż na niej pomidorki. Poprósz je solą i pieprzem.

3. Makaron spaghetti ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do wody na makaron wrzuć odłożone ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej masło z łyżką oliwy. Zeszklij cebulę i posiekany czosnek. Oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion drobiowy i śmietanę. Gotuj, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.

4. Zamarynowane mięso pokrój w kostkę. Usmaż na pozostałej oliwie. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem, kurczakiem i pomidorkami. Danie posyp świeżo startym parmezanem oraz bazylią. 

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy