Reklama

Makaron z bakłażanem i fetą

Jeżeli makaron ma być podany z warzywami, gotuję go w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowały się warzywa. Dzięki temu jest wyjątkowo aromatyczny. Aby makaron był pikantniejszy, gotuję go w wodzie z listkami laurowymi albo w bulionie mięsnym.

Składniki

  • 150 g zielonych oliwek bez pestek
  • 150 g sera feta
  • słoiczek zielonego pesto
  • średniej wielkości bakłażan
  • 300 g pomidorków cherry
  • 50 g jasnego sezamu
  • 500 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

1. Ser feta rozkruszamy. Oliwki odcedzamy z zalewy i siekamy. Połowę sera mieszamy z oliwkami i pesto. Sezam podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor. 

2. Umytego bakłażana kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą. Pomidorki cherry przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i smażymy plastry bakłażanów po minucie z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej oliwie smażymy około 2 minuty pokrojone pomidorki. 

3. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy, aż będzie miękki, odcedzamy. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto z fetą, sezam, bakłażana i pomidorki cherry, doprawiamy pieprzem, solą i delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Posypujemy pozostałą fetą i podajemy. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy