Reklama

Makaron z brokułami i orzechami

Lekki i zdrowy posiłek.

Składniki

  • makaron typu orecchiette
  • brokuł
  • sól, pieprz i papryka słodka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzechów włoskich
  • 10 dag parmezanu

   Brokuł opłucz i podziel na różyczki lub pokrój. Czosnek posiekaj, orzechy rozkrusz, a parmezan zetrzyj na wiórki.  

Makaron ugotuj w osolonej wodzie  al dente. Cztery minuty przed końcem gotowania dodaj brokuł. Odcedź, zostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Do głębokiego rondla wlej olej i zeszklij czosnek. Dodaj wodę z makaronu i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Gotuj, aż sos zgęstnieje. 

Pod koniec gotowania wrzuć makaron, orzechy i starty parmezan. 

Całość delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy