Reklama

Makaron z domowym pesto

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 60 g świeżych listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych, pestek słonecznika lub słupków migdałowych
  • 60 g startego sera typu parmezan
  • 70-80 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Listki bazylii opłucz, osusz. Wrzuć do naczynia blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki (pestki lub słupki) oraz ser. Rozdrobnij, stopniowo wlewając oliwę.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wymieszaj z pesto. Rada: Nadmiar pesto włóż do słoiczka i zalej niewielką ilością oliwy. Przechowuj w lodówce do 14 dni. Możesz je również zamrozić.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy