Makaron z kurkami
Aromatyczny, sycący i prosty w przygotowaniu. Taki jest właśnie makaron tagliatelle w sosie kurkowym.

Składniki
- 300 g makaronu pappardelle
- 200 g mrożonych kurek
- 1 cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- suszony tymianek
Sposób przygotowania:
1. Kurki rozmroź. Przełóż na sito. Przelej zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i potnij w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmażaj na średnim ogniu 5 minut. Dodaj kurki. Poprósz tymiankiem. Smaż 7 minut. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Po minucie zdejmij z ognia. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Zobacz także: