Reklama

Makaron z kurkami

Aromatyczny, sycący i prosty w przygotowaniu. Taki jest właśnie makaron tagliatelle w sosie kurkowym.

Składniki

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 200 g mrożonych kurek
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania:

1. Kurki rozmroź. Przełóż na sito. Przelej zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i potnij w plasterki. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmażaj na średnim ogniu 5 minut. Dodaj kurki. Poprósz tymiankiem. Smaż 7 minut. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Wlej śmietanę. Po minucie zdejmij z ognia. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy