Makaron z tuńczykiem
Proste składniki, szybkie przygotowanie i pyszny efekt.
Składniki
- 10 dag parmezanu
- 2 puszek pomidorów krojonych
- 1 sztuki cebuli
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 2 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku
3-4 osób
Jak przygotować makaron z tuńczykiem?
Tuńczyka odsączyć z zalewy, czosnek i cebulę posiekać. Najlepiej nadają się do tego dania pomidory owalne tzw. pelati. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy.
W tym samym czasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać oliwki, smażyć ok. 1 min. i połączyć z pomidorami. Dusić 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać tuńczyka i makaron.
Podawać posypane parmezanem.
Zobacz także: