Makaron z woka
Pomysł na obiad w pół godziny.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 300 g wołowiny
- 1 strąk czerwonej papryki
- 300 g kapusty pekińskiej
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 g kiełków fasoli mung
- ½ pęczek posiekanego grubego szczypioru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
1. Makaron włóż do głębokiego naczynia, zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 3 min, a gdy makaron zmięknie, odcedź. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki, tzw. julienne. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Kapustę pokrój w paski.
2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Przełóż do miski. Do naczynia wlej 2 łyżki oleju, mocno rozgrzej. Wrzuć cebulę, marchewkę, kapustę oraz paprykę, mieszając smaż ok. 4 minuty. Przełóż do mięsa, wymieszaj.
3. Na rozgrzaną 1 łyżkę oleju wrzuć czosnek, dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz makaron, dokładnie wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Następnie dodaj mięso z warzywami, posiekany szczypior oraz kiełki i wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 370 kilokalorii