Makaron z zielonym pesto i mozzarellą
Masz ochotę na prostą w przygotowaniu, aromatyczną kolację? A co powiesz na makaron z domowym pesto? Nie pożałujesz!

Składniki
- 500 g makaronu, np. typu pióra
- 250 g sera mozzarella
- 1/2 szklanki orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zwróć uwagę na to, aby był al dente.
2. Umyj bazylię i oberwij listki. Przełóż je do blendera razem z 1/2 szklanki orzechów, obranym ząbkiem czosnku, oliwą i szczyptą soli. Wszystko zmiksuj, aby uzyskać sos pesto.
3. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Gorący makaron odcedź i wymieszaj z pesto. Rozłóż na talerze. Każdą porcję posyp tartą mozzarellą i oprósz pieprzem.
5. Udekoruj potrawę kawałkami uprażonych orzechów.
Zobacz także: