Makaron z zielonym sosem
Pomysł na makaron z domowym pesto i cukinią.

Składniki
- 40 dag makaronu (penne lub muszelki)
- 1 cukinia
- 5 dag orzechów laskowych
- 5 dag parmezanu
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Orzechy drobno posiekać, zrumienić na patelni bez tłuszczu, odstawić do ostygnięcia. Bazylię opłukać, kilka liści odłożyć do dekoracji. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z orzechami, bazylią, połową parmezanu i 5 łyżkami oliwy, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
2. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Zrumienić na 1 łyżce oliwy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Owinąć w folię aluminiową, trzymać w cieple.
3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem z bazylii i usmażoną cukinią. Przełożyć na talerze. Posypać pozostałym parmezanem, udekorować odłożonymi listkami bazylii.
Zobacz także: