Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami
Smakowity i ciekawy pomysł na przygotowanie makaronu. Wersja zapiekana z bakłażanem i pomidorami zasmakuje wszystkim domownikom!

Składniki
- 70 ml oliwy
- bakłażan
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory malinowe
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka płatków chili
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- 250 g penne
- kulka mozzarelli
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
W garnku z olejem smażymy cebulę, koper włoski i czosnek. Po zarumienieniu, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz wszystkie przyprawy. Po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy przez 3 minuty. Zalewamy passatą i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Do środka dodajemy porwaną mozzarellę. Przekładamy do formy do zapiekania. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach. Smacznego!