Reklama

Makaronowe rozmaitości

Znudził ci się makaron z sosem? Wypróbuj nasze pomysłowe dania.

O sosie i makaronie

Gotujemy al dente

Makaron spaghetti wkładamy do garnka z wrzącą i lekko osoloną wodą. Nie łamiemy go, tylko "wkręcamy" we wrzątek. Dobrze jest zamieszać, by makaron nie przywarł do dna garnka. Gotujemy nie za długo: ma być miękki, ale przy gryzieniu stawiać pewien opór. Mówimy wtedy, że jest al dente.

Makaron do sałatki

Makaron przeznaczony do sałatki (np. świderki, kolanka) płuczemy pod zimną wodą, by usunąć resztki skrobi, i mieszamy z odrobiną oliwy. Do chwili podania przechowujemy w lodówce.

Na bazie gorgonzoli

Reklama

Do makaronu szerokie wstążki (papardelle, tagliatelle) poleca się gęste, kremowe sosy. Nasz dodatkowo ma pikantną nutę: Na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i śmietanę typu cremefine. Trzymamy na wolnym ogniu, mieszając, aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Nie wolno zagotować. Doprawiamy pieprzem.

Sos pomidorowy

Klasyczny sos pomidorowy do past makaronowych: podsmażamy na oliwie posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek. Wlewamy zmiksowane pomidory w zalewie (z puszki), gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, wrzucamy kilka listków bazylii, doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Sałatka grillowa

Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu typu świderki, 2 jajka, 1 ogórek, 25 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej), 1 czerwona cebula, 200 ml maślanki, 4 łyżki majonezu, pół pęczka koperku, 8 małych kiełbasek do grillowania (po 5 dag), 1 cukinia, 1 łyżka oleju, pieprz, cukier, sól

1. Makaron ugotować w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Jajka ugotować na twardo (10 minut). Wystudzone pokroić w ósemki. Fasolkę, bez rozmrażania, wrzucić na posolony wrzątek, gotować 7-8 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ogórek dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w półplasterki (ze skórką). Maślankę wymieszać z majonezem. Koperek opłukać, część zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wymieszać z maślanką i majonezem. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

2. Makaron, fasolkę, cebulę, ogórek i jajka włożyć do dużej salaterki, polać sosem i lekko przemieszać. Cukinię dobrze umyć, pokroić w cienkie plastry. Owinąć nimi kiełbaski i ponabijać je na długie wykałaczki. Na patelni grillowej rozgrzać olej, zrumienić na nim szaszłyczki (po 3 minuty z każdej strony). Podawać jako dodatek do sałatki. Gotowe danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.

Kolanka z klopsikami

Składniki na 4 porcje: 3 marchewki, sól, 3 dag masła, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 3 dag mąki, 250 ml warzywnego bulionu, 250 ml mleka, 2 kromki tostowe, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 łyżeczka musztardy, 40 dag makaronu kolanka, gałązki kolendry, 10 dag mrożonego groszku, 2 łyżki oleju

1. Marchew obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką i curry, smażyć 1-2 minuty. Zasmażkę zalać mlekiem i bulionem. Wymieszać, gotować 2 minuty. Doprawić pieprzem, solą. Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Kilka gałązek kolendry posiekać. Mięso wymieszać z kolendrą, musztardą, odciśniętymi tostami, pieprzem, solą i ewentualnie kminem rzymskim. Z dobrze wyrobionej masy wilgotnymi rękami uformować kuleczki.

2. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dołożyć marchewkę i groszek. Klopsiki usmażyć na oleju (5-8 minut). Makaron z warzywami odcedzić, wymieszać z sosem curry. Przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć po kilka klopsików.

Pizza makaronowa

Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu spaghetti, sól, 1 ząbek czosnku, 3 jajka, 100 ml mleka, 2 łyżki startego parmezanu, pieprz, 2-3 pomidory, 25 dag mozzarelli, 3 dag parmeńskiej szynki, 4 pieczarki, 2 gałązki bazylii, 1 łyżka czarnych oliwek, 1 łyżka zielonych oliwek z papryką (plasterki)

1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka wbić do miski, dodać mleko, parmezan i czosnek. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać widelcem. Kuleczki mozzarelli osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w plasterki. Okrągłą formę (śr. 26 cm) natłuścić. Na spodzie ułożyć odcedzony makaron. Zalać masą jajeczną. Przykryć plasterkami pomidorów i połową mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut.

2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Plasterki szynki pociąć na połówki. Pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzchu ułożyć pieczarki, szynkę oraz listki bazylii. Posypać oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Życie na gorąco 18/2012



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy