Makowe Uszy Hamana
Hamantasze, zwane też uszami Hamana to tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim.
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieraj z cukrem i stopniowo wlewaj jajka rozkłócone z mlekiem. Partiami wsypuj mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami. Składniki można też posiekać a ciasto zagnieść jak kruche. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
2. Wszystkie składniki na nadzienie - oprócz rumu - włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, aż mak wchłonie mleko i masa zgęstnieje. Po wystudzeniu wmieszaj do niej rum.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na środku każdego ułóż nadzienie. W trzech miejscach zlep rogi - tak, aby ciastka przypominały trójkątne sakiewki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-18 minut (do zrumienienia) w 180°C. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: