Reklama

Makowe Uszy Hamana

Hamantasze, zwane też uszami Hamana to tradycyjne dla kuchni żydowskiej nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, wypiekane w przeddzień święta Purim.

Składniki na ciasto

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 250 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Składniki na nadzienie

  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g rodzynek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

1. Masło ucieraj z cukrem i stopniowo wlewaj jajka rozkłócone z mlekiem. Partiami wsypuj mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami. Składniki można też posiekać a ciasto zagnieść jak kruche. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 

2. Wszystkie składniki na nadzienie - oprócz rumu - włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, aż mak wchłonie mleko i masa zgęstnieje. Po wystudzeniu wmieszaj do niej rum. 

3. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na środku każdego ułóż nadzienie. W trzech miejscach zlep rogi - tak, aby ciastka przypominały trójkątne sakiewki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-18 minut (do zrumienienia) w 180°C. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy