Makowiec
Składniki:
40 dag mąki
8 dag cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki masła
2 dag drożdży
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa:
40 dag maku
15 dag masła
4 łyżki miodu
20 dag cukru
2 białka
4 łyżki rodzynek
10 dag mielonych migdałów
5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 ml brandy
1/2 laski wanilii
Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania kolejno dodawać jajko i żółtka. Następnie dodać wcześniej rozpuszczone w mleku drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą (1:1) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z 1/2 laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i sztywną pianą z białek. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200°C. Polukrować.