Makowiec w duecie
Masz smak na apetyczny makowiec, jaki pojawił się na stole Natalii i Ludwika w serialu Rodzinka.pl? Teraz możesz przygotować go w swoim domu. Podajemy przepis!
Składniki
na ciasto
- 150 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 olejek pomarańczowy
- 50 g świeżych drożdży
- ½ szklanki mleka 3,2%
- szczypta soli
- skórka z 1 pomarańczy
na masę makową
- 500 g maku błękitnego
- 4 białka
- 20 g cukru pudru
- 1 szklanka rodzynków
- olejek rumowy
Ciasto:
Do mleka o temperaturze maksymalnie 37°C dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy, tak by składniki połączyły się dokładnie.
Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na talerz i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż wyrośnie.
Po tym czasie wykładamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części i wałkujemy.
Masa makowa:
Gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Mielimy go 2 razy. Następnie do zmielonego maku dodajemy cukier puder, cały olejek rumowy, rodzynki i białka ubite na sztywno.
Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części i przekładamy na rozwałkowane ciasto. Układamy równo masę na cieście. Zawijamy ciasto do wewnątrz i owijamy papierem do pieczenia, układamy w formie do ciasta.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160°C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Na koniec polewamy lukrem przygotowanym z roztopionego cukru i obsypujemy cukrem pudrem.