Reklama

Makowiec w duecie

Masz smak na apetyczny makowiec, jaki pojawił się na stole Natalii i Ludwika w serialu Rodzinka.pl? Teraz możesz przygotować go w swoim domu. Podajemy przepis!

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki na ciasto

  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • skórka z 1 pomarańczy

Składniki na masę makową

  • 500 g maku błękitnego
  • 4 białka
  • 20 g cukru pudru
  • 1 szklanka rodzynków
  • olejek rumowy

Ciasto:

Do mleka o temperaturze maksymalnie 37°C dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy, tak by składniki połączyły się dokładnie.

Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na talerz i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż wyrośnie.

Po tym czasie wykładamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części i wałkujemy.

Reklama

 Masa makowa:

Gotujemy wodę i zalewamy nią mak. Mielimy go 2 razy. Następnie do zmielonego maku dodajemy cukier puder, cały olejek rumowy, rodzynki i białka ubite na sztywno.

Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części i przekładamy na rozwałkowane ciasto. Układamy równo masę na cieście. Zawijamy ciasto do wewnątrz i owijamy papierem do pieczenia, układamy w formie do ciasta.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160°C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Na koniec polewamy lukrem przygotowanym z roztopionego cukru i obsypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy