Makowiec z kruszonką
Pyszne ciasto z kokosową nutą.
Składniki
na spód
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie
- 50 dag maku
- 10 dag cukru
- 20 dag mielonych migdałów
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej i siekanych orzechów
- 3 jajka
- 1 l mleka
- 50 ml rumu
- aromat migdałowy
na kruszonkę
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 8 dag cukru
- 5 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki zalać rumem, odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Mleko zagotować, wsypać mak, gotować 30 min, od czasu do czasu mieszając, wystudzić, zemleć w maszynce 4 razy. Mak wymieszać z jajkami, cukrem, bakaliami, osączonymi z alkoholu rodzynkami i kilkoma kroplami aromatu.
2. Miękkie masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami cukier zwykły i waniliowy, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście rozłożyć masę makową, posypać kruszonką (składniki wystarczy rozetrzeć w dłoniach). Piec ok. 55 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: