Makowiec z kruszonką

Pyszne ciasto z kokosową nutą.

Możesz wykorzystać gotową masę makową, ale często jest ona wodnista, więc koniecznie odsącz ją na sicie.
Możesz wykorzystać gotową masę makową, ale często jest ona wodnista, więc koniecznie odsącz ją na sicie.123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na nadzienie

  • 50 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 20 dag mielonych migdałów
  • po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej i siekanych orzechów
  • 3 jajka
  • 1 l mleka
  • 50 ml rumu
  • aromat migdałowy

na kruszonkę

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki zalać rumem, odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Mleko zagotować, wsypać mak, gotować 30 min, od czasu do czasu mieszając, wystudzić, zemleć w maszynce 4 razy. Mak wymieszać z jajkami, cukrem, bakaliami, osączonymi z alkoholu rodzynkami i kilkoma kroplami aromatu.

2. Miękkie masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami cukier zwykły i waniliowy, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście rozłożyć masę makową, posypać kruszonką (składniki wystarczy rozetrzeć w dłoniach). Piec ok. 55 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas