Składniki na 10-12 porcji
Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 1 żółtko
Na masę: 20 dag mielonego maku, 4 szklanki mleka, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 2 opakowania budyniu, 1 białko
Ponadto: 10 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z mandarynki.
Do garnka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, miód oraz masło, zagotuj. Wsyp mak, wymieszaj i gotuj, aż mak napęcznieje (5-7 min).Wystudź. Do rondelka wlej 2 i ½szklanki mleka, zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj i wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do mąki dodaj żółtko, cukier puder i roztopioną margarynę. Wymieszaj, by powstało sypkie ciasto. Tortownicę lub blachę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wsyp połowę ciasta i ugnieć je palcami. Z białka ubij pianę. Budyń połącz z masą makową, dodaj ubitą pianę, wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto i posyp pozostałym ciastem.
Piecz około 60 min w temp. 180°C. Do cukru pudru dodaj sok z mandarynki, dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
6/2016 Świat i Ludzie