Reklama

Malezyjskie curry z ciecierzycy z garam masalą

Czas przyrządzenia: ok. 45 min

Składniki

  • 800 g ciecierzycy z puszki
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 5 ziaren kardamonu
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Dwie cebule, pomidory, imbir i czosnek zblenduj na pastę.
2. Na rozgrzany olej wrzuć liście laurowe, goździki, kardamon i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulę, przygotowaną pastę, kmin rzymski, pieprz cayenne, kurkumę, garam masalę i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw solą i dodaj ciecierzycę oraz 250 ml wody. Gotuj kilka minut. Curry posyp kolendrą.
Zobacz także:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | curry | ciecierzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy