Malezyjskie curry z ciecierzycy z garam masalą

Składniki
- 800 g ciecierzycy z puszki
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Dwie cebule, pomidory, imbir i czosnek zblenduj na pastę.
2. Na rozgrzany olej wrzuć liście laurowe, goździki, kardamon i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulę, przygotowaną pastę, kmin rzymski, pieprz cayenne, kurkumę, garam masalę i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw solą i dodaj ciecierzycę oraz 250 ml wody. Gotuj kilka minut. Curry posyp kolendrą.
Zobacz także: