Reklama

Malinowa zebra

Idealna do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 250 g malin
  • 750 g twarogu
  • 4 łyżki skrobi

Przygotowanie:

W misce umieścić: mąkę, proszek do pieczenia, sól, 50 g cukru, 1 jajko, 125 g masła w płatkach I 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej na krążek o średnicy 35 cm. Okrągłą formę (26 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W formie umieścić ciasto, docisnąć, formę wstawić na 30 minut do lodówki. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. 125 g masła utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodać 5 jaj. Wmieszać twaróg i 2 łyżki skrobi. 1/3 masy przełożyć do innej miski, wymieszać ze zmiksowanymi malinami i 2 łyżkami skrobi. Na środek formy nałożyć 3-4 łyżki jasnej masy, na to 2-3 łyżki masy malinowej. W ten sposób nałożyć całą masę serową. Piec w 175 st. C przez 50-60 minut.

Reklama

Zobacz także:


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy