Reklama

Malinowe przetwory

Oto przepisy na najlepsze przetwory z malin.

Dżem babuni:

wsyp do rondla maliny, dodaj cukier (400- -500 g cukru na 1 kg owoców) i smaż 15 minut na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Powtarzaj smażenie przez 3-4 dni, po 15 minut. Zbyt długie smażenie powoduje karmelizację cukru - dżem ciemnieje i gorzknieje.

Konfitura, czyli owoce smażone w gęstym syropie.

Najczęściej konfitury robi się z malin, truskawek, moreli i owoców dzikiej róży. Aby równomiernie się smażyły, dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.

Owoce w konfiturze powinny być szkliste, jednak nie mogą się rozpadać. Uwaga, wiśnie możesz smażyć z pestkami, ale wcześniej nakłuj je szpilką.

Reklama

Sok z malin możesz zrobić na trzy sposoby:

I: zasypać owoce cukrem.

II: owoce w garnku zalać wrzącą wodą (poziom wody powinien być równy poziomowi owoców), ogrzewać ok. 20 minut, odlać sok przez sitko, dodać cukier.

III: w sokowniku parowym: ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy