Malinowe przetwory
Oto przepisy na najlepsze przetwory z malin.
Dżem babuni:
wsyp do rondla maliny, dodaj cukier (400- -500 g cukru na 1 kg owoców) i smaż 15 minut na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Powtarzaj smażenie przez 3-4 dni, po 15 minut. Zbyt długie smażenie powoduje karmelizację cukru - dżem ciemnieje i gorzknieje.
Konfitura, czyli owoce smażone w gęstym syropie.
Najczęściej konfitury robi się z malin, truskawek, moreli i owoców dzikiej róży. Aby równomiernie się smażyły, dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.
Owoce w konfiturze powinny być szkliste, jednak nie mogą się rozpadać. Uwaga, wiśnie możesz smażyć z pestkami, ale wcześniej nakłuj je szpilką.
Sok z malin możesz zrobić na trzy sposoby:
I: zasypać owoce cukrem.
II: owoce w garnku zalać wrzącą wodą (poziom wody powinien być równy poziomowi owoców), ogrzewać ok. 20 minut, odlać sok przez sitko, dodać cukier.
III: w sokowniku parowym: ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok.