Małże po rybacku
Znakomity przepis na małże, dla 2-4 osób, autorstwa Sary La Fountain.
Wyszoruj małże pod zimną, bieżącą wodą i zeskrob nożykiem narośle. Pamiętaj, że otwarte muszle nie nadają się do jedzenia! Jeśli niektóre muszle są otwarte, postukaj w nie kilkakrotnie palcem. Jeśli muszla się zamknie, nadaje się do jedzenia. Jeśli jest nadal otwarta, należy ją wyrzucić.
Posiekaj cebulę i przepuść czosnek przez praskę. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Duś aż się zarumienią. W niewielkim garnku podgrzej na wolnym ogniu śmietanę. Do cebuli i czosnku wlej białe wino, dopraw solą, cukrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakryj garnek przykrywką i duś na małym ogniu przez około 3-4 minuty aż muszle się otworzą.
Przełóż muszle do naczynia, które postawisz na stole i polej sosem. Przybierz posiekaną pietruszką. Podawaj z bagietką.
Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.