Reklama

Małże po rybacku

Znakomity przepis na małże, dla 2-4 osób, autorstwa Sary La Fountain.

Składniki

  • 1 kg małży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 300-400 ml białego wina
  • ½ pęczka dymki
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • do przybrania: 1/3 pęczka pietruszki lub świeżego tymianku


Sposób przygotowania:

Wyszoruj małże pod zimną, bieżącą wodą i zeskrob nożykiem narośle. Pamiętaj, że otwarte muszle nie nadają się do jedzenia! Jeśli niektóre muszle są otwarte, postukaj w nie kilkakrotnie palcem. Jeśli muszla się zamknie, nadaje się do jedzenia. Jeśli jest nadal otwarta, należy ją wyrzucić.

Posiekaj cebulę i przepuść czosnek przez praskę. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Duś aż się zarumienią. W niewielkim garnku podgrzej na wolnym ogniu śmietanę. Do cebuli i czosnku wlej białe wino, dopraw solą, cukrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakryj garnek przykrywką i duś na małym ogniu przez około 3-4 minuty aż muszle się otworzą.

Przełóż muszle do naczynia, które postawisz na stole i polej sosem. Przybierz posiekaną pietruszką. Podawaj z bagietką.

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Reklama

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy