Reklama

Mamma mia!

Włoskie dania w wersji nieco lżejszej, z młodymi warzywami! Mniam!

Makaron smażony z kiełkami

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu tagliatelle, czyli wstążki (50 dag), 3 łyżki masła, 3-4 duże pomidory, 2 łyżki zielonych oliwek, opakowanie mieszanych kiełków, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki

1. W dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy zacznie wrzeć, osól ją, wrzuć makaron i przykryj garnek. Kiedy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i zamieszaj, aby makaron się nie posklejał. Makaron powinien być al dente czyli lekko twardy. Następnie odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą, gdyż możesz wypłukać skrobię nadającą mu sprężystość i smak.

Reklama

2. Pomidory natnij nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę, oliwki - w plasterki. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj oliwki i pokrojone pomidory. Smaż ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu ok. 2-3 min.

3. Gorący makaron przełóż na talerze, posyp opłukanymi i osuszonymi kiełkami oraz startym żółtym serem. Udekoruj świeżą natką i od razu podawaj.

Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 320 kilokalorii

Kolanka z kalafiorem

Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu kolanka (50 dag), mały kalafior, 1/2 kg pieczarek, cebula, mała marchewka, kostka rosołowa, 2 łyżki śmietany lub jogurtu, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, odrobina oleju do smażenia, kilka gałązek koperku do dekoracji

1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie musisz ich myć, wystarczy obrać je ze skórki). Marchewkę oskrob, umyj i pokrój w grube plasterki. Kalafior umyj dokładnie pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Cebulę pokrój w talarki. Kostkę rosołową rozpuść w 3/4 szklanki wody.

2. Kalafior i marchewkę gotuj ok. 15 min w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie (jeśli kalafior gotujesz z dodatkiem mleka lub soku z cytryny, gotuj go w osobnym garnku).

3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż mieszając, aby odparował z nich sok. Następnie dodaj bulion, ziele angielskie, listek laurowy oraz ugotowaną marchewkę i kalafior. Wymieszaj dokładnie, gotuj ok. 5 min. Dodaj śmietanę lub jogurt, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sicie, ale nie przelewaj go zimną wodą. Przełóż go z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodaj warzywa z patelni i delikatnie wszystko wymieszaj.

5. Gorące danie przełóż na talerze (najlepiej ogrzane), udekoruj gałązkami koperku i natychmiast podawaj.

Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 340 kilokalorii

Makaronowe babeczki

Składniki na 4 porcje: 1/3 makaronu spaghetti (ok. 17 dag), 1/2 słoika suszonych pomidorów (ok. 15 dag), 15 dag pomidorków koktajlowych, cebula, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 3 jajka, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, listki natki lub bazylii do dekoracji

1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody al dente (powinien być lekko twardy). Po ugotowaniu odcedź go starannie i drobno pokrój.

2. Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój drobno. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na ćwiartki (kilka odłóż do dekoracji). Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj pokrojony makaron i oba rodzaje pomidorków (suszone i koktajlowe). Smaż wszystko na niewielkim ogniu ok. 5 minut, często mieszając.

4. Foremki na babeczki (lub zwykłą żaroodporną formę na tartę) posmaruj pozostałym masłem i wypełnij makaronem z pomidorami.

5. Śmietankę zmiksuj z jajkami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej nią makaron. Na wierzchu ułóż żółty ser pokrojony w plastry oraz odłożone ćwiartki pomidorków koktajlowych. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 20 min (jeśli używasz dużej formy do pieczenia tarty, czas pieczenia musisz wydłużyć do ok. 45 minut). Danie podawaj udekorowane świeżą zieleniną, np. listkami natki lub bazylii.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 400 kilokalorii

Cukiniowa niespodzianka

Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie, mała puszka kukurydzy, 1/4 paczki makaronu kolanka, cebula, 2 pomidory, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, 1/2 szklanki oliwy, sól, 1/2 szklanki zielonego groszku, ząbek czosnku, 2 łyżki mieszanych siekanych ziół (np. tymianku, bazylii lub oregano), łyżka musztardy francuskiej, łyżeczka soku z cytryny, pieprz, kilka gałązek tymianku

1. Cukinie pokrój ostrym nożem wzdłuż na cienkie plastry. Zanurz je na chwilę w osolonym wrzątku i od razu schłodź w zimnej wodzie. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Makaron ugotuj al dente i schłodź. Jajka rozbij, roztrzep z solą i pieprzem.

2. Do miski włóż makaron, dodaj kukurydzę, cebulę, groszek, pomidory, ser i dokładnie wymieszaj. Wlej rozmącone jajka i ponownie wymieszaj. Żaroodporne miseczki wyłóż plastrami cukinii tak, aby końce wystawały poza naczynie. Nałóż do nich makaron z warzywami, wierzch przykryj wystającymi plasterkami cukinii. Miseczki ustaw w formie (lub na wysokiej blasze) i wlej do niej wrzątek, aby sięgał do 2/3 wysokości miseczek. Piecz 30 minut w kąpieli, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C.

3. Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Do oliwy dodaj musztardę, czosnek, zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Makaron przełóż z miseczek na talerze, podawaj z sosem i gałązkami tymianku.

Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 370 kilokalorii

Świat i Ludzie 23/2012

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy