Reklama

Marchewkowy hummus

Doskonała przekąska.

(dla 4 osób)

Paluszki sezamowe:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka sezamu

Hummus:

200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
4 marchewki
1 łyżka pasty sezamowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki świeżej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
50 ml wody
szczypta kuminu
sól, pieprz

Paluszki sezamowe:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Arkusz ciasta francuskiego posyp oboma rodzajami sezamu i delikatnie rozwałkuj, tak by ziarna przylepiły się do ciasta. Następnie pokrój go na cieniutkie paseczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluszki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do gorącego piekarnika na 15-20 minut.

Reklama

Hummus:

Marchewki obierz, pokrój w plasterki, przesmaż na oliwie z oliwek, dodaj 50 ml wody i duś przez mniej więcej 20 minut, do momentu aż będą miękkie.
Zblenduj ciecierzycę, marchewkę, czosnek, pastę sezamową, pietruszkę, kumin, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkowy hummus podawaj z paluszkami sezamowymi.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy