Markizy miodowe z orzechami
Potrzebujecie przepisu na lekki i pyszny deser? Oto on!

Składniki
na 20 sztuk
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 160 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g + 1 łyżka płynnego miodu
- 50 g orzechów włoskich
- cytryna
- 120 g cukru pudru
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i siekamy ze 110 g masła. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz miód i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej formujemy wałek i kroimy go na 20 plasterków, które układamy na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy 5-6 minut w 200ºC na złoty kolor.
2. Orzechy siekamy. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałek i kroimy go na 20 plastrów, które układamy na blasze. Wciskamy w nie orzechy. Pieczemy 5-6 minut w 200ºC.
3. Cukier puder ucieramy z 50 g masła na gładką masę, dodajemy łyżkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny, mieszamy. Kremem smarujemy spód ciastka i sklejamy go ze spodem ciastka z orzechami. Markizy odstawiamy w chłodne miejsce.