Reklama

Markizy miodowe z orzechami

Potrzebujecie przepisu na lekki i pyszny deser? Oto on!

Składniki na 20 sztuk

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 160 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g + 1 łyżka płynnego miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • cytryna
  • 120 g cukru pudru

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i siekamy ze 110 g masła. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz miód i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej formujemy wałek i kroimy go na 20 plasterków, które układamy na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy 5-6 minut w 200ºC na złoty kolor.

2. Orzechy siekamy. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałek i kroimy go na 20 plastrów, które układamy na blasze. Wciskamy w nie orzechy. Pieczemy 5-6 minut w 200ºC.

3. Cukier puder ucieramy z 50 g masła na gładką masę, dodajemy łyżkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny, mieszamy. Kremem smarujemy spód ciastka i sklejamy go ze spodem ciastka z orzechami. Markizy odstawiamy w chłodne miejsce.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy