Reklama

Marmurek waniliowo-czekoladowy

Biszkopt z fantazją.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • pół łyżeczki olejku waniliowego
  • 120 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao
  • 2 jabłka
  • kilka listków bazylii do ozdoby

Jajka umyj i oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Pod koniec wsyp jeszcze cukier.

Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Przełóż ubite białka. Dodaj żółtka. Ostrożnie połącz składniki.

Masę podziel na dwie równe części. Do pierwszej wlej zapach waniliowy. Wymieszaj i przelej na natłuszczoną i obsypaną mąką blachę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz ją z drugą częścią masy. Gdy wykorzystujesz kakao, wsyp je bezpośrednio do surowego ciasta. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i wylej na jasną część.

Reklama

Jabłka wyszoruj, przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrojone w ćwiartki układaj na cieście, skórką do góry. Owoce lekko dociśnij. Gdyby były kwaśne, posyp odrobiną cukru pudru.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Wstaw ciasto i piecz 25-30 minut. Upieczony biszkopt ozdób listkami bazylii.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy