Jajka umyj i oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Pod koniec wsyp jeszcze cukier.
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Przełóż ubite białka. Dodaj żółtka. Ostrożnie połącz składniki.
Masę podziel na dwie równe części. Do pierwszej wlej zapach waniliowy. Wymieszaj i przelej na natłuszczoną i obsypaną mąką blachę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz ją z drugą częścią masy. Gdy wykorzystujesz kakao, wsyp je bezpośrednio do surowego ciasta. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i wylej na jasną część.
Jabłka wyszoruj, przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrojone w ćwiartki układaj na cieście, skórką do góry. Owoce lekko dociśnij. Gdyby były kwaśne, posyp odrobiną cukru pudru.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Wstaw ciasto i piecz 25-30 minut. Upieczony biszkopt ozdób listkami bazylii.