Reklama

Marokańskie klopsiki z kuskusem

Zamiast tradycyjnego kotleta, wypróbuj przepis na rozgrzewające klopsiki z orientalną nutą.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 70 g oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50 g kuskusu
  • 1/2 pęczka dymki
  • 100 g miękkich fig i moreli
  • 30 g pistacji
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry i imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekaj listki natki i mięty. Wymieszaj mięso z ziołami, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformuj ok. 12 kulek.

Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż na oliwie. Duś przez 5 minut. Dodaj koncentrat, pomidory, liście laurowe, oliwki i miód. Gotuj 15 min. Przełóż pulpety i sos do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 min. w 180 st. C.

Zalej kuskus wrzątkiem. Gdy wchłonie wodę, dodaj pokrojoną dymkę, morele i figi oraz przyprawy i pistacje. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy