Marokańskie klopsiki z kuskusem
Zamiast tradycyjnego kotleta, wypróbuj przepis na rozgrzewające klopsiki z orientalną nutą.

Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 liście laurowe
- 70 g oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki miodu
- 50 g kuskusu
- 1/2 pęczka dymki
- 100 g miękkich fig i moreli
- 30 g pistacji
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry i imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj listki natki i mięty. Wymieszaj mięso z ziołami, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformuj ok. 12 kulek.
Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż na oliwie. Duś przez 5 minut. Dodaj koncentrat, pomidory, liście laurowe, oliwki i miód. Gotuj 15 min. Przełóż pulpety i sos do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 min. w 180 st. C.
Zalej kuskus wrzątkiem. Gdy wchłonie wodę, dodaj pokrojoną dymkę, morele i figi oraz przyprawy i pistacje. Dopraw solą i pieprzem.
Zobacz także: